Taktekking: Altaskifer

 

Vi holder på å legge Alta takskifer på hagestuen i vår utstilling.

Firkantskifer på den ene siden og dråpe-/lapp på den andre.

Kom innom og bli inspirert!

Altaskifer har levert tak siden 1850, utrykket En gang lagt, alltid lagt gjenspeiler den enestående kvaliteten. Det er få bygningsmaterialer som er mer gjenbrukt enn den vedlikeholdsfrie takskiferen fra Alta.

 

Det legges flere titall tusen tak med Altaskifer i året og vi ser en økende trend hvor kunder ønsker norsk kvalitetsskifer.

Hella Betong fremskaffer takskifer fra Alta i flere ulike typer; lapp/dråpe, firkantet, rektangulær samt spesialtilpasset skifer.

Alle variantene kan fås i ulike størrelser.

 

TIPS:

Kort fortalt så monteres firkantskifer diagonalt med spissen ned, mens lappskifer monteres med den runde kanten ned.

Knut Einar er 3. generasjons skiferarbeider og har langt utalliige tak opp gjennom årene. Han har følgende tips til de som skal legge skifertak:

  • Sortere: Før du begynner må takskiferen sorteres etter tykkelse, man legger den tynnere skiferen nederst på taket og forsetter med den tykkere oppover. Det anbefales å kontrollmåle med ca 20 stein.

 

  • Forarbeid: Å gjøre et godt forarbeid er ekstremt viktig. Leketavstanden som skal brukes må regnes ut og her må det tas hensyn til blant annet anbefalt avstand (se anvisning) og målene på taket.

 

  • Markeringstråd: Bruk markeringstråd for å lette arbeidet. Det anbefales å merke opp hele taket fra fot til møne for å sikre at en holder linjene. En bør i tillegg merke opp hvor begge sider av steien skal være, samt midten. Hver enkelt stein er et håndlaget naturprodukt og det vil være avvik i størrelsene. Det anbefales derfor å legge steinen med en viss avstand (ca 7 mm – se anvisning for flere detaljer)

 

  • Takvinkel: Minimum 22 graders fall

 

  • Spiker: Til innfesting av skiferen anbefales skiferspiker, lengden på spikeren bør være noen millimeter kortere enn 2 x skifertykkelsen + lektetykkelsen

 

  • Erfaring: Et godt tips er å få hjelp i starten av en som har lagt takskifer tidligere.

 

Leggeanvisninger:

Detaljerte leggeanvisninger finner du her

Flere anvisninger: Firkantskifer og Lapp/Dråpe